نوشته شده توسط : Elmira

تاریخچه مسجد امام اصفهان,عکس مسجد امام,مسجد امام

تاریخچه : یکی از زیباترین مساجد ایران که به واسطه تزیینات شگفت انگیز از شهرت جهانی برخوردار می باشد، مسجد امام یا مسجد شاه عباسی در اصفهان است .اسکندربیک ترکمان در کتاب تاریخ عالم آرای عباسی سال شروع ساخت مسجد را 1020 هجری قمری به فرمان شاه عباس کبیر بیان می کند. مسجد امام را به دلیل ارج نهادن خدمات شاه عباس کبیر که در ساخت بناهای گوناگون داشته به مسجد شاه نیز شهرت دارد.
 

مسجد امام اصفهان جزء مساجد چهار ایوانی به شمار می آید. دو مناره در سردر مسجد و دو مناره در کنار بزرگترین ایوان قرار گرفته است. سازه های پیرامون ایوان 48 متر ارتفاع داشته و بر روی بدنه مناره تزئینات کاشیکاری و نوشته هایی از نام پیامبر و امام علی (ع) به چشم می خورد. در سال 1025 هجری قمری ، بخش ورودی اصلی بنا تکمیل گشته است که در سردر این مسجد کاشی های ارزشمند و نفیسی دیده می شود.

مسجد امام اصفهان معماری,مسجد شاه,مسجد شاه اصفهان

دو کتیبه در سردر مسجد شاه  مشاهده می گردد که کتیبه اول با خط ثلث و تاریخ شروع بنا را مشخص می کند و کتیبه دوم نیز با خط خوش ثلث در دو سطر در رابطه با تکمیل شدن ساخت بنا توضیح داده شده است.

 دو مدرسه در گوشه های جنوب شرقی و جنوب غربی صحن به نام های مدرسه ناصری و مدرسه سلیمانیه قابل مشاهده هستند که متعلق به دوره صفویان می باشند.

از شاهکارهای ساخته شده بنا گنبد مسجد است که حالت دو پوش دارد. در بین دو پوسته گنبد امام فضای خالی دیده میشود. در داخل گنبد و منبر تزئیناتی از سنگ مرمر استفاده شده است.  گنبد مسجد امام اصفهان دارای خاصیت آکوسیتی هست به طوری که وقتی بر روی مرکز زیر گنبد قرار می گیریم انعکاس صوت خود را می شنویم.

مسجد شاه عباس اصفهان

در اصلی مسجد امام در ضلع جنوبی میدان نقش جهان اصفهان واقع شده که از جنس نقره و طلا است.

مقرنس کاری های با شکوه سردر ورودی به همراه این در زیبا جلوه گری کرده و در زمان شاه صفی الدین ساخته شده است. اشعار بسیار زیبایی بر روی در اصلی مسجد قابل مشاهده می باشد.

تاریخچه مسجد امام اصفهان,عکس مسجد امام,مسجد امام

دو لوح سنگی به طول 1,80 متر در اطراف ایوان جنوبی مسجد قرار دارد که دستورات شاه عباس در آن آورده شده است. کتیبه های مسجد توسط خطاطان مختلفی نگارشته شده است. طولانی ترین کتیبه ای که در م سجد ساخته شده در اطراف محوطه زیر گنبد قرار دارد که توسط عبدالباقی تبریزی با خط ثلث سفید نوشته شده است.
هرکدام از شبستان های زیر گنبد بزرگ دارای دو محراب کوچک و یک سنگاب است. شبستان های غربی فاقد کتیبه بوده و تنها نقش و نگارهایی بر رویش دیده می شود.

تاریخچه مسجد امام اصفهان,عکس مسجد امام,مسجد امام

در زمان محمدشاه قاجار بر اثر زلزله ای مناره ها از اصل ساختمان جدا شد که به دستور محمد شاه کتیبه خطی به خط ثلث در مابین آن ها قرار داده شد. مسجد امام اصفهان که در عظمت جزء نمونه های کامل معماری اسلامی است به عنوان مسجد جمعه هم مطرح بود.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 272
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 12 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

بنای تاریخی اصفهان,تاریخچه مسجد شیخ لطف الله اصفهان,شیخ لطف الله

تاریخچه : در میان مساجد لاجوردی شهر اصفهان، مسجد شیخ لطف الله اصفهان تماشاگر گذر تاریخ شده است. از زمان دوران صفویه این بنای با نفیس و ارزشمند در اصفهان باقی مانده و در تاریخ معماری ایرانیان همچون جواهر درخشانی خود نمایی می کند.

 

مسجد شیخ لطف الله، شاخصه های کم نظیری در زمان خود داشته است. در مقابل این مسجد کاخ عالی قاپو قرار گرفته است. معمار برجسته جهانی به نام لوییس ای کان، در بازدیدش از این مکان عنوان کرده که در عالم خیال می توانم چنین اثری را تصور نمایم. هم چنین پروفسور پوپ این محصول را به سختی می توانست اثر دست بشر بداند و بنا به گفته وی این اثر سرشار از زیبا شناسی و کوچکترین نقطه ضعفی ساخته شده است.

تمبری از نقش مسجد شیخ لطف الله به دلیل شکوه و عظمت تاریخی اش و اثر تاریخی از چین در کنار هم منتشر شده است.

از جمله ویژگی های این بنا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کتیبه هایی زیبا با خط استاد علیرضا تبریزی
  • استفاده از کاشی کاری های معرق با ارزش و نفیس در داخل و خارج بنا
  • کاربرد از رنگ های زیبا و استفاده از نور طبیعی

شیخ لطف الله جبل عاملی,عکس مسجد شیخ لطف الله اصفهان,مسجد شیخ لطف الله

بهره برداری این اثر تاریخی در زمان شکوفایی معماری صفویه صورت  گرفت. به دستور شاه عباس اول در سال 1011 هجری قمری مصادف با 1602 میلادی، آغاز به ساخت شد و ساخت این مسجد به مدت هجده سال طول کشید.

مسجد شیخ لطف الله بر خرابه های مسجدی که قبلا در آن محل بود ساخته شده و معمار این مسجد باشکوه استاد محمدرضا اصفهانی می باشد.

نام این مسجد برگرفته از نام یکی از علمای مشهور و بزرگ عصر صفوی به نام شیخ لطف الله بن عبدالکریم است. شیخ لطف الله از مردمان جبل عامل لبنان بود که مانند اکثر علمای دیگر توسط شاه عباس صفوی به ایران مهاجرت کرد  و در اصفهان سکونت کرد. حکومت صفوی  به مذهب تشیع بسیار بها می داد و چون شیخ لطف الله پدر زن شاه عباس بود از تکریم بیشتری نسبت به دیگر علما برخوردار بود. در محل زندگی اش مسجد و مدرسه ای با نام ایشان ساخته شد و شیخ لطف الله جبل عاملی به تدریس علوم فقهی مشغول شد. هم چنین وی به اقامه نماز جمعه در مسجد می پرداخت.

بنای تاریخی اصفهان,تاریخچه مسجد شیخ لطف الله اصفهان,شیخ لطف الله

از بدنه شرقی میدان نقش جهان اصفهان، عقب نشستگی مسجد شیخ لطف الله شروع می شود. دیوارهای سردر مسجد با سنگ مرمر زرد پوشیده شده و در ورودی مسجد به شکل دو لنگه و از چوب چنار یکدست ساخته شده است.

مقرنس کاری های چشمگیر و زیبایی در سر در ورودی مسجد شیخ لطف الله مشاهده می گردد.

این بنای تاریخی اصفهان بدون مناره و شبستان ورودی بوده و ورودی اش دارای پله است که از ویژگیهای منحصر بفرد این مسجد نسبت به مساجد دیگر می باشد.

بنای تاریخی اصفهان,تاریخچه مسجد شیخ لطف الله اصفهان,شیخ لطف الله

همانطور که در توصیف مسجد شیخ لطف الله آمده این مسجد با محور شمال و جنوب  چرخش 45 درجه ایجاد کرده است که دلیل آن این است که نمازگزار در هنگام ورود به شبستان رو به قبله قرار بگیرد.

تزئینات و نگارهایی که در گنبد شیخ لطف الله وجود دارد این گنبد را نسبت به سایر گنبدهای دیگر متمایز کرده است.

بنای تاریخی اصفهان,تاریخچه مسجد شیخ لطف الله اصفهان,شیخ لطف الله

پس از عبور از در ورودی وارد هشتی ای شده که شروع راهروی شبستان با درازا 28 متر است. شبستان زمستانی فضایی است که برای نمازگزاران در اوقات سرد سال در نظرگرفته شده بود.  دیوار های شبستان زمستانی فاقد تزئینات و سقف آن کوتاه می باشد. بعد از عبور از این راهروی نیمه تاریک  وارد فضای شبستان شده و دنیایی از نقش و نگار و نور را می بینیم. در این فضا گنبد ترنج شکلی با زمینه نخودی رنگ و نگاره اسلیمی را مشاهده می نمائید.

بنای تاریخی اصفهان,تاریخچه مسجد شیخ لطف الله اصفهان,شیخ لطف الله

کاشی کاری های زیبایی در این بنای تاریخی صورت گرفته که شروع کاشی با کاشی هفت رنگ و در نهایت با کاشی معرق پایان می پذیرد.

در نزدیک طلوع و غروب آفتاب، بازتاب تابش آفتاب به نقش طاووس وسط گنبد رسیده و در این حالت چیزی شبیه دم طاووس از انعکاس نور از سطح کاشی ها شکل می گیرد. دیدن این بنای تاریخی زیبا را به هر صاحب ذوقی توصیه می شود. برای توصیف بیشتر این مسجد عکس های در این مطلب قرار داده ایم.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 289
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 11 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

پل اصفهان,پل خواجو,پل خواجو تاریخچه

تاریخچه : پل خواجو اصفهان یکی از زیباترین و قدیمی ترین پل های اصفهان است که بر روی رودخانه زاینده رود قرار گرفته است. این پل به دستور شاه عباس دوم در مسیر اصفهان به شیراز ساخته شد. پل خواجو در گذشته ها با اسامی مختلفی مثل پل شیراز، حسن بیک، بابا رکن الدین، حسن آباد، شاهی و گبرها نام برده می شد.  

 با توجه به تاریخچه اصفهان و سخنان شیندلر، پل خواجو اصفهان برروی خرابه های پل قدیمی حسن بیک که به زمان تیموری باز میگردد ساخته شده است. پل قدیمی حسن بیک توسط پادشاه اصفهان به نام حسن بیک ترکمان پایه گذاری شد و به صورت ناتمام باقی گذاشت.

در زمان صفویان به دستور شاه عباس دوم، پل حسن بیک تکمیل شد و به دلیل اینکه این پل راه ارتباطی محله حسن آباد را با رودخانه برقرار می کرد به نام پل حسن آباد شهرت یافت. بدین ترتیب درباره نام فعلی این پل گفته های بسیاری بیان شده و یکی از گفته ها برای نامگذاری پل خواجو این بوده که نجیب زادگان و اشراف در این محله سرسبز و خوش آب و هوا زندگی خود را می گذراندند و این نام به این جهت که به معنی نجیب زاده است انتخاب شده است.

پلان پل خواجو اصفهان,عکس پل خواجو,عکس پل خواجو اصفهان

شاردن فرانسوی در رابطه با معماری پل خواجو اصفهان می گوید که  پلان این پل دارای دوقسمت می باشد:

  • قسمت تحتانی پل: این قسمت دارای 21 دهانه بوده و جنس به کار رفته در آن ها از سنگ می باشد و توسط حسن بیک ساخته شده است. در قسمت زیرین این پل از سنگ های بسیار بزرگی استفاده شده که بر روی آن ها حروف یونانی آلفا، بتا و دلتا دیده شده که مربوط به عمارت ییلاقی اردوان اشکانی بوده که به اینجا آورده شده است. این قسمت پل دارای طول تقریبا 133 متر و عرض 12 متر می باشد.
  • قسمت فوقانی پل: این طبقه شبیه سی و سه پل است و برای عبور راحت تر از رودخانه در مواقع سیلابی ، آجر به کار برده شده است. این قسمت در دوره صفویه و به دستور شاه عباس اضافه شده است.

معماری پل خواجو اصفهان

ایوان و نشیمن گاهی در روی پل فوقانی دیده می شود که یکی در جهت معبر و دیگری به سمت روخانه زاینده رود است. دالانچه ای برای عبور و مرور در فضای میانی دو ایوان وجود دارد. این مسیر عبوری، عمارت بیگلر بیگی را به دو بخش غربی و شرقی تقسیم می کند.

پل اصفهان,پل خواجو,پل خواجو تاریخچه

عمارت بیگلر بیگی دارای 4 طبقه بوده است. در این عمارت اتاق ها و گوشواره های زیبایی به جهت خوشگذرانی و تفریح شاه در نظر گرفته شده بود. در طبقات این عمارت تزئینات و نقاشی های زیبایی دیده می شود.

پل اصفهان,پل خواجو,پل خواجو تاریخچه

در وسط دهانه های پل تحتانی ستون های سنگی حدود 22 متر دیده می شود که برای جلو گیری از فشار آب قرار داده شده اند.

پل خواجو اصفهان علاوه بر عبور و مرور به عنوان سد و بند هم کارایی داشت. از آب سد برای آبیاری باغ های اطراف پل استفاده می شد. زیبایی های این پل آن چنان بوده است که شاعرانی همچون صائب تبریزی و  مولانا سایرای مشهدی در وصف آان به سرودن شعر پرداخته اند.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 244
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 10 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

پارک جنگلی شاندیز,پارک جنگلی شاندیز مشهد,پدیده شاندیز

تاریخچه : در سال 1384 هجری شمسی، طبق مصوبه دولت و هیات وزیران، شاندیز مشهد به عنوان منطقه نمونه بین المللی گردشگران ایران مطرح گردید.

 

آنچه درباره شاندیز مشهد می توان بیان نمود که دره های مصفا و رودخانه های پرآبی که از دامنه کوه های بینالود سرچشمه می گیرند مناظر طبیعی را خلق کرده اند. در ناحیه دره شاندیز گردشگران بسیاری برای تماشای درختان سر به فلک کشیده و گل های وحشی که در این دره رویش کرده، وارد می شوند و از این طبیعت زیبا دیدن می نمایند. از جمله رودهای این منطقه می توان به مغان، دهبار، جاغرق، زشک، کنگ، مج و مایان اشاره نمود.

درباره شاندیز,رستوران شاندیز,شیشلیک شاندیز

ارتفاع شاندیز مشهد از سطح دریا، 1400 متر می باشد. شاندیز مشهد از آب و هوای معتدل برخوردار است. باغ های این منطقه دارای میوه های متنوع و از مهم ترین محصول باغات آن می توان به گیلاس اشاره کرد. شاندیز مشهد جنبه مسکونی نیز دارد. شیشلیک شاندیز، غذای اصلی رستوران های شاندیز محسوب شده و شیشلیک شاندیز مشهد از شهرت جهانی نیز برخوردار است. گردشگرانی که از شاندیز دیدن می نمایند با خود محصولات پوستی را به یادگار می برند.

شیشلیک شاندیز مشهد

در شاندیز مشهد مراکز تفریحی و دیدنی وجود دارد که از آن جمله می توان به پارک جنگلی شاندیز و رصدخانه نجوم رضوی شاندیز اشاره نمود. درخت چنار کهن شاندیز مشهد که قدمتی بیش از هزار سال دارد و بقایای قلعه شاهاندژ شاندیز از آثار تاریخی این منطقه است. یکی از مهم ترین حوادث دوره قاجاریه در این منطقه، به توپ بستن قلعه تاریخی شاهاندژ توسط حاکم خراسان است.

پارک جنگلی شاندیز,پارک جنگلی شاندیز مشهد,پدیده شاندیز

در شهر گردشگری شاندیز، پارک جنگلی شاندیز در یک منطقه ییلاقی واقع شده که توجه گردشگران را به سمت خود جذب کرده است. این منطقه ییلاقی دارای مناظر طبیعی زیبا و فضاهای سبز بی نظیر می باشد. گردشگران در کنار رودخانه ای که در پارک وجود دارد اوقات خوش و آرامی را سپری می کنند و نهایت لذت را از این طبیعت زیبا می برند. در حدود سه کیلومتری پارک جنگلی شاندیز، پدیده شاندیز مشهد واقع شده است.

پارک جنگلی شاندیز,پارک جنگلی شاندیز مشهد,پدیده شاندیز

پدیده شاندیز یکی از بزرگ ترین مراکز خرید و تفریحی است و جزء متنوع ترین مجموعه های خاورمیانه  محسوب می شود. در این مجموعه، رستوران و بازی اسکی روی یخ برای گردشگران فراهم شده است. پدیده شاندیز مشهد هم اکنون در حال احداث است.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 279
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 9 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

آرامگاه محمد تقي خان پسيان,باغ نادر,سرهنگ محمد تقي خان پسيان

 

محمد تقي خان پسيان جوان پر شور ميهن پرست ايراني بود. محمد تقي معروف به کلنل پسيان و در سال 1309 هجري شمسي در شهر تبريز متولد شد.

رستم بيگ از جد خاندان پسيان بعد از جدا شدن شهرهاي قفقاز از کشور ايران توسط عهد نامه ترکمنچاي، به دليل طاقت نياوردن در زير سلطه بيگانگان روس به شهر تبريز مهاجرت نمود. رستم بيگ و پدر محمد تقي خان پسيان روابط نزديکي با مقامات تبريز به خصوص با ميرزا تقي خان امير کبير داشتند.

عکس محمد تقي خان پسيان,قيام محمد تقي خان پسيان,محمد تقي خان پسيان

فرزندان رستم بيگ داراي مقام هاي نظامي بودند و تعدادي از آن ها در جنگ با انگليس که در شهر انگليس اتفاق افتاد، کشته شدند. کلنل پسيان به تحصيل علوم و زبان هاي خارجي در مدرسه لقمانيه پرداخت و محمد تقي در سال 1324 هجري شمسي به تهران سفر کرد و در سن پانزده سالگي به مدرسه نظام تهران وارد شد. با اتمام دوره در مدرسه نظام به درجه سرگردي تغيير رتبه داد و به دليل موفقيتش در مأموريت همدان مدال طلاي نظامي را از وزارت جنگ گرفت. در مدرسه نظام به مدت 5 سال به درجه سلطاني رسيد.

نادرشاه افشار

ايشان روس ها را در جنگي بنام مصلي شکست داد و شهرتش در تمام مرزهاي ايران به گوش مردمان رسيد. سرهنگ محمد تقي خان پسيان در سال 1335 هجري شمسي به کشور آلمان رهسپار شد. در سال 1338 هجري شمسي به سمت فرماندهي ژاندارمري خراسان در زمان دولت مشيرالدوله منسوب گرديد. آزادي خواهان خراسان در سال 1339 هجري شمسي به رهبري شخصي به نام کلنل براي کسب استقلال ايران قيام کردند.

اين قيام از طريق روساي عشاير و با تحريک کردن شخص قوام السلطنه  و توسط سپاهيان دولتي ايران مورد حمله واقع شد. محمد تقي کلنل پسيان در زمان برخورد با  اکراد بجنورد در منطقه جعفر آباد قوچان با نيرنگ به قتل رسيد.

آرامگاه محمد تقي خان پسيان,باغ نادر,سرهنگ محمد تقي خان پسيان

در مجاورت آرامگاه نادر شاه و در قسمت شمالي باغ، آرامگاه کلنل محمد تقي خان پسيان ديده مي شود. لوح سنگي بر روي آب نصب گرديده است.

سنگ قبر ايشان توسط هوشنگ سيحون طراحي شده است. در سال 1340 هجري عارف قزويني شاعر بلندآوازه ايراني براي تشييع جنازه کلنل محمد تقي خان پسيان شعري را سرود. اين شاعر در صحنه گراند هتل، ترانه خود را در سال 1301 هجري قمري اجرا نمود.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 240
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 7 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

آثار تاریخی,بناهای تاریخی,محراب مسجد جامع نایین

تاریخچه : مسجد جامع نایین که يکي از آثار تاريخي شهر اصفهان مي باشد. از مساجد بسيار قديمي ايران بوده و ساختمان آن دارای سبکی جالب است.

یکی از شهرهای استان اصفهان که در مرکز ایران قرار گرفته نایین است. این شهر در منطقه دشت کویر قرار گرفته‌ و آب و هوایی خشک و کویری دارد. در مواجهه با آثار تاریخی شهر نائین، نکته ای جالب که نظر مسافران را به خود جلب می نماید، نزدیکی بناهای تاریخی این شهر به یکدیگر است به عبارت بهتر، بناهای مسکونی در گذشته کاملا نزدیک به ساختمانهای تاریخی شهر قرار داشته اند.

مسجد جامع نایین اصفهان همانند مساجد ایرانی دیگر مختص به چهار ایوان است. در زمان دوره سلجوقی، ساخت مساجد چهار ایوانی شروع شد. مسجد نایین در طی روزگار وضعیت قبلی خود را حفظ نموده است. شباهت های فراوانی از لحاظ معماری با مسجد تاریخانه دامغان دارد.  این اثر تاریخی یکی از نفیس ترین مساجد ایران از لحاظ وجود گچبری های زیبا است. ایوان و گنبد خانه در مسجد جامع نایین دیده نمی شود. فرم ساختار مسجد تقریبا یکنواخت می باشد. مسجد جمعه و مسجد علویان نام های دیگر مسجد نایین است.

مسجد جامع نایین,مسجد جمعه نایین,مسجد نایین

به نظر کریستی ویلسون در مقایسه با مسجد تاریخانه دامغان، ستونهای مسجد جامع نائین کوچکتر و دالانها بلندتر و طاقها تیزتر ساخته شده است.

در کتاب مرات البلدان، ساخت این مسجد به فرمان عمر ابن عبدالعزیز هشتمین خلیفه عباسی نسبت داده شده و در همین کتاب، به چند قطعه خشت اشاره شده که اسامی خلفای راشدین روی آنها نوشته شده است. طبق نظر اس فلاندری، محراب این مسجد اصیل ترین نمونه هنر محراب سازی آن دوره به حساب می آید.
آندره گدار رئیس سابق باستان شناسی ایران، ساختمان بنا را متعلق به دوره دیالمه می داند. بنا به تحقیق پروفسور پوپ شرق شناس آمریکایی، مسجد جامع نائین در سال ۳۵۰ هجری ساخته شده است.

بنا بر کاوشهای چند سال اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی، ساختمان اولیه مسجد در قرن دوم هجری بنا شده است و در آن زمان، صحن و شبستانهای سه طرف و رواق سمت مقابل قبله به وجود آمده و دیواری از جنس خشت گرداگرد این بخش قرار داشته که بخشهایی از این دیوار هنوز باقیست. قدیمی ترین تاریخ ذکر شده در مسجد روی منبر نوشته شده که مربوط به سال ۷۱۱ هجری است. کتیبه در چوبی مسجد نیز تاریخ سال ۷۸۴ را بر روی خود دارد.

نایین اصفهان

مسجد در گذشته دارای شش ورودی بوده است. در سمت جنوب غربی مسجد، سه ورودی قرار داشته است. هر یک از ورودیها یک پیش طاق کوتاه داشته و به شبستان راه می یابد و دالان و هشتی ندارد. در شمال شرقی صحن مسجد، سردر اصلی آن واقع گردیده و در جنوب شرقی ورودی دیگری واقع است. ورودی های مسجد اولیه در دو طرف ایوان شمال شرقی قرار داشت و با توجه به این مساله، از سمت قبله وارد مسجد می شدند.

آثار تاریخی,بناهای تاریخی,محراب مسجد جامع نایین

این مسجد، صحنی کوچک و چهارضلعی داشته و در سه طرف شرق و غرب و جنوب آن، چهلستون هایی قرار گرفته که ورودی بلند و بازی دارند و به سمت صحن باز می شوند.

چهلستون جنوبی بزرگترین چهلستون بوده و در بخش جنوبی آن، محراب گچ بری مسجد با منبر ارزشمند آن قرار گرفته است.

آثار تاریخی,بناهای تاریخی,محراب مسجد جامع نایین

مهمترین فضای مسجد نایین اصفهان، شبستانهای آن هستند که در سه طرف به شکلی عمیق و در یک طرف با عمق کمتر ساخته شده اند. بزرگترین شبستان که محراب مسجد جامع نایین در وسط آن بنا گردیده در سمت قبله است. تزئینات محراب و منبر مسجد که در نوع خود بهترین هستند، از گچ بری های عالی گل و بوته و خطوط ساده کوفی تشکیل شده اند.

 این تزئینات در کل محراب و هلال طاقنمای اطراف و پشت بغل ها و ستون های گرد کناری به کار رفته است. اما اخیرا کتیبه ای نیز از جنس طلا و لاجورد در پشت گچبری این منطقه کشف شده است.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 330
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 5 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

آدرس باغ ایرانی,باغ ایرانی,باغ فین

تاریخچه : پاسارگاد شیراز، ارم شیراز، چهل ستون اصفهان، باغ فین کاشان، عباس آباد بهشهر، ماهان کرمان، دولت آباد، پهلوان پور یزد، اکبریه بیرجند نام 9 باغ ایرانی هستند که در فهرست جهانی یونسکو می درخشند.

در اندیشه ایرانی تجلی مردم از طبیعت همواره از احترام و علاقه به طبیعت است. طبیعت نشانه وجود باری است و از تقدس برخوردار است. همان طور که طبیعت مظهر نظم و تعادل است باغ ایرانی هم با طراحی منظم هندسی تجلی متعادل طبیعت را بازآفرینی می کند. باغ مفهوم عرفانی و مذهبی طبیعت را بازتاب می دهد. در باغ آدمی با فضای اطراف در صلح و آشتی است و به همان نسبت که زمین خاکی خشک و بایر در باغ به کمال مقدر خود دست می یابد. آدمی نیز در سایه سار درختان و مرتفع جویبار می آساید تا در زمزمه مرغان بهشتی روح خسته اش تازه شود و مجال فکرت باز آید.

پاسارگاد شیراز,چهار باغ اصفهان,طراحی باغ ایرانی

در ایران زمین بنا به شرایط خاص اقلیمی، باغ سازی تحت نظام های ساخت به خصوص نظام آبیاری بوده است. این شرایط مختص عوامل حسی و زیبایی شناختی نقش ویژه ای در ایجاد باغ داشته اند.

هیچ چیز بی موردی در معماری باغ ایرانی وجود ندارد و جلوه ای از زیبایی و کمال را در پی دارد. علت های مادی که در جهت ایجاد عناصر باغ ایرانی  درگیرند مشمول آب، زمین، درختان و گیاهان، معماری، هندسه و مفاهیم و کارکردها در باغ صورت گرفته است. طرح ساختار هندسی باغ ایرانی بسیار دقیق و محاسبه انجام شده است. علت ساخت باغ ایرانی بر مبنای لذت جویی می باشد.

فرش ایرانی

به باغ ایرانی در ادبیات ایران زمین  باغ سرا، پردیس و فردوس می گفتند. باغ ایرانی با سه طراحی منحصر بفرد که شامل وجود مسیر عبور جوی آب، محصور با دیوارهای بلند و قرار گرفتن در داخل عمارت تابستانی است. در مسیر خروجی قنات ها، اولین باغ های ایرانی  شکل گرفتند که نمونه این باغ ها را می توان در شهرهای طبس ، یزد ، گناباد و بیرجند و بسیاری از مناطق کویری مشاهده نمود. بعضی باغات ایرانی به شکل چهارباغ می باشد و آب باغ را در چهار مسیر عبور می دادند  که نمونه آن  چهار باغ اصفهان است.

آدرس باغ ایرانی,باغ ایرانی,باغ فین

در باغ های ایرانی برای ایجاد سایه از درختان سایه افکن استفاده می شد. اغلب کنار خیابان های باغ از درختان سرو، کاج، چنار، ارغوان و نارون استفاده می شد.

برای مشاهده بیشتر مناظر زیبای باغ های ایرانی به باغ شاهزاده ماهان، باغ دولت آباد، باغ پهلوان پور مهریز، باغ عباس آباد بهشهر، چهل ستون اصفهان، باغ اکبریه بیرجند، باغ پاسارگاد شیراز، باغ ارم شیراز و باغ فین کاشان  بروید.

آدرس باغ ایرانی,باغ ایرانی,باغ فین

بهترین تجسم باغ ایرانی پس از تجسم معمارانه آن، فرش ایرانی است. موضوع اکثر نقش های فرش، باغ است. درذهن مردمان ایران، باغ تمثیلی از قطعه بهشت می باشد که آسایش روح را به ارمغان می آورد.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 242
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 5 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

چالیدره طرقبه,دریاچه چالیدره,دریاچه چالیدره مشهد

اراضی دریاچه چالیدره جزء منابع طبیعی به شمار آمده و هزینه های زیادی اخیرا توسط شهرداری طرقبه و سازمان گردشگری به منظور زیباسازی ارتفاعات اطراف سد شکل گرفته که با ساختن مجتمع توریستی و گردشی چالیدره مشهد محقق به انجام این کار شدند. این مجتمع تفریحی از جمله دره های فرعی منطقه طرقبه محسوب شده و یک فضای کاملا مجزای تفریحی را به وجود آورده است. مساحت چالیدره طرقبه 160 هکتار می باشد که دارای موقعیت خاص و ایده آل است. 32 هزار اصله درخت در فضای سبز آن کاشته شده است.

سد چالیدره,سد چالیدره در مشهد,سد چالیدره طرقبه

استقبال روز افزون بازدیدکنان از جاذبه های زیبای چالیدره مشهد زمینه را برای توسعه این منطقه فراهم نموده است. از آب دره چالیدره  طرقبه به منظور آبیاری باغ های اطراف استفاده می شود. جهت استراحت گردشگران مکان های زیبای آلاچیق و رستوران ساخته شده و ایجاد قایقرانی با امکانات قایق های پدالی، سواری، کایت و ماهیگیری در این مکان فراهم  شده است. هم چنین امکان تفریحی وسایل بازی برای کودکان ، غواصی و کشتی شناور پذیرایی وجود دارد.

مجموعه تفریحی چالیدره

آب سد خاکی و رسی چالی دره از طریق رودخانه جاغرق تامین می شود و چشم اندازهای زیبای طبیعی و وجود این آب باعث آب و هوای مطلوب منطقه شده است. سد چالیدره مشهد بر روی یکی از سرشاخه فصلی حوضه آبریز گلستان قرارگرفته و حوضه های آبریز فرعی آن رودخانه هریرود و کشف رود است و نوع سر ریز این حوضه ها اوجی با جریان می باشد. در شرق سد چالیدره طرقبه ، تپه های ماهوری و مناطق مسکونی به چشم می خورد.

در مجموعه توریستی چالیدره با توجه به گفته مسئولان، ترن کوهستان راه اندازی و به بهره برداری خواهد رسید.

چالیدره طرقبه,دریاچه چالیدره,دریاچه چالیدره مشهد

نزدیک ترین شهر به منطقه چالیدره، شهر مقدس مشهد است. مجموعه تفریحی چالیدره مشهد برای استفاده عموم گردشگران آزاد می باشد و برای وسایل نقلیه مسافران و بازدیدکنندگان پارکینگی در نظر گرفته شده است.

به شما مسافران و گردشگران عزیز، صرف یک قوری چای در ارتفاع کوه های مجتمع گردشگری چالیدره طرقبه با چشم اندازی زیبا و خیره کننده را توصیه می نماییم.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 281
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 2 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

پارک پونه طرقبه,منطقه طرقبه,منطقه طرقبه مشهد

منطقه طرقبه مشهد یکی از ناحیه های دشت توس با نام ترغبد در قرون اسلامی بوده است و به دلیل اینکه در مسیر کوهستانی و مال رو مشهد به نیشابور واقع بود در طی سده های اسلامی به صورت گذرگاه و گشت و گذار به حساب می آمد. ریشه طرقبه از نام ترغبد به معنی آبادی بزرگ گرفته شده است.

هتل طرقبه,هتل طرقبه مشهد,ییلاق طرقبه

طرقبه از جمله ییلاق های کوهستانی اطراف شهر مشهد می باشد که در جنوب غربی این شهر و در مسیر جاده جاغرق قرار گرفته است. طرقبه از سمت غرب و شمال به ترتیب توسط کوه های بینالود و کوه تخت رستم احاطه شده است. در منطقه طرقبه مشهد باغ های فراوان و سرشار از میوه های گوناگون از جمله سیب و گیلاس وجود دارد و چشمه سارهای زیبا منظره تماشایی را به این منطقه ییلاقی بخشیده است. رودخانه های زیبا از کنار این منطقه گذشته و در فصل تابستان دارای آب و هوای مطبوع و لذت بخشی است. به دلیل اتصال داشتن دره سر سبز  و خرم طرقبه به مناطق ییلاقی دیگر و نزدیکی به شهر مقدس مشهد مورد توجه زائران و مردمان شهر بوده است. این تفرجگاه جاذبه گردشگری و سیاحتی را از جنبه توریستی فراهم کرده و نقش موثر و با اهمیتی را برای مردمان طرقبه و مشهد داشته است.

ییلاق طرقبه مشهد

طرقبه بین دو گودی واقع شده که در سمت چپش رودخانه را شاهد و در طرف راست بازه زو به ارتفاع حدود 1433 متر از سطح دریا را نظاره گر هستیم.

امکانات و خدمات منطقه طرقبه شامل این موارد می باشد:

  • پارک عمومی از جمله می توان به پارک پونه اشاره کرد که بازدید زیادی از آن صورت می گیرد.
  • وجود رودخانه در اطراف پارک
  • دوایر پست
  • دوایر مخابرات
  • جایگاه پمپ بنزین
  • مسجد
  • درمانگاه
  • رستوران های متعدد در محیط طبیعی طرقبه
  • فروشگاه های صنایع دستی
  • دیگر امکانات رفاهی

پارک پونه طرقبه,منطقه طرقبه,منطقه طرقبه مشهد

علاوه بر داشتن این امکانات و شرایط آب و هوایی مساعد، وجود هتل بزرگ طرقبه بر جاذبه های دیدنی طرقبه اضافه شده است. در منطقه طرقبه مشهد صنایع چوبی به ویژه سبد بافی، لوخ بافی ، گلدوزی و قالیبافی صورت می گیرد و صنعت دست ساز خود را در اختیار مسافران و زائران قرار می دهند.

پارک پونه طرقبه,منطقه طرقبه,منطقه طرقبه مشهد

سبد حصیری طرقبه معروف به لوخ و قالی گلباقیان از شهرت مخصوصی برخوردار است. از غذاهای محلی این منطقه می توان به دیزی، فسنجان، قورمه و شیشلیک  اشاره نمود. هم چنین فالوده و بستنی طرقبه  هم زبانزد است.

 

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 235
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 2 تير 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

امام زاده سید محمد مشهد,امامزاده سید محمد,بنای تاریخی

در محله قدیمی نوغان مشهد بنای خشتی گنبدی شکلی به چشم می خورد. از قرن نهم هجری به بعد محله نوغان رونق پیشین خود را از دست داد و کم کم از اهمیت و وسعت نوغان کاسته شد. در گنبد خشتی مشهد آرامگاه امامزاده سید محمد یکی از نوادگان امام موسی بن جعفر(ع) قرار گرفته که این بنا در زمان صفوی و به دستور شاه عباس اول بر روی مزار این بزرگوار ساخته گردید.

حرم امام رضا,طرح اسلیمی,گنبد خشتی

براساس برخی تحقیقات صورت گرفته این بقعه را به سلطان محمد خدابنده منتسب دادند. با این وجود در معماری گنبد خشتی، فضای شاه نشین، فضای ورودی و رواق چهارضلعی دیده می شود و این بنا توسط دالانی که در گرداگردش است به محل مقبره سلطان محمد خدابنده هدایت می شود.

دو کتیبه قرآنی که به آیات سوره مبارکه ملک و واقعه مزین شده در نمای چهارطاق و گرداگرد گنبد وجود دارد که طرح های اسلیمی طلایی رنگ زیبایی را در برگرفته و به خط محقق و ثلث نگاشته شده که در قسمتهای تخریب شده مورد بازسازی قرار گرفتند.

پس از حرم مطهر امام رضا (ع)، قدیمی ترین بنای مشهد است که از سادات موسوی برجای مانده است.

گنبد دو پوششه

گنبد خشتی مشهد شامل :

  • سرداب
  • چهار طاقی دارای چهار ایوان که بر روی سرداب واقع شده است.
  • گنبد ساقه دار بر فراز بنا

ارتفاع گنبد 14,9 متر است. کل بنای گنبد خشتی  از آجر و گچ ساخته شده و گنبدش از نوع دو پوششه می باشد. هم چنین با استفاده از مقرنسهای گچی زیبا داخل گنبد را تزئین کردند.

امام زاده سید محمد مشهد,امامزاده سید محمد,بنای تاریخی

مرمت اساسی این گنبد توسط مرمت کاران سازمان میراث فرهنگی از سال 1378 هجری شمسی تا سال 1380 هجری شمسی اتمام پذیرفت تا در اختیار بازدید و زیارت زائران و مردم قرار بگیرد. در دوره قاجاری یک ایوانچه مربع گونه 7 متری به عنوان ورودی رواق اصلی در جهت قبله ساخته شده است که به بنای اصلی متصل شده است.

اکنون در ایوانچه ورودی این بنا که چند پله در آن تعبیه شده به عنوان کفش کن استفاده می گردد. زائران فراوانی از سراسر کشور به امامزاده سید محمد وارد می شوند و این مکان زیرنظر اداره اوقاف و امور خیریه خراسان مدیریت می شود و از محل نذورات آن به اداره اش می پردازند.

 منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 230
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 28 خرداد 1395 | نظرات ()